Neem contact op met Stefan ten Pierik
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu
De Raad van State heeft onlangs een uitspraak gedaan in een zaak over een varkenshouderij in het Noord-Brabantse Sprundel. De geurhinder die een buurtbewoner van de varkenshouderij ondervindt, kan niet gezien worden als een schending van de mensenrechten. Heb je een varkenshouderij, kalverhouderij of pluimveehouderij? Dan kan deze uitspraak relevant voor je zijn.
De varkenshouder vroeg een milieuvergunning aan (voormalig omgevingsvergunning Wabo milieu) aan voor zijn varkens. Hoewel het bedrijf niet aan alle geurnormen voldeed, werd de vergunning toch verleend. Wel onder de voorwaarde dat het aantal dieren én de geurbelasting niet zou toenemen. Een buurtbewoner maakte op basis van artikel 8 van het Europees Verdrag voor Rechten van de Mens (EVRM) bezwaar. Hij claimde dat de vergunning zijn recht op een privéleven schendt.
Het oordeel van de Raad van State? De woning van de buurtbewoner hoort bij een andere veehouderij, waardoor er geen geurnormen gelden, maar vaste afstanden. Aan deze eis heeft de varkenshouder voldaan. Zouden de geurnormen wel gelden? Dan is er zelfs sprake van verbetering, want de belasting op de woning neemt met 22% af ten opzichte van de eerdere situatie. Daarom zag de Raad van State dan ook geen reden om het besluit op basis van het EVRM te vernietigen.
De varkenshouderij heeft meer dan 2.000 vleesvarkens en valt onder de Europese IPPC-richtlijn. Overschrijd je een geurnorm? Dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een geurbeheersplan.
Op verzoek van de buurtbewoner heeft de rechtbank dit geurbeheersplan aan de varkenshouder uit Noord-Brabant opgelegd. Maar de varkenshouder tekende protest aan op basis van het relativiteitsvereiste. Het zit namelijk zo: als de geurnorm overschreden wordt, kan je uitwijken naar een geurbeheersplan. Maar een geurnorm of een geurbeheersplan is niet bedoeld om het huis van de buurtbewoner te beschermen, daarvoor gelden vaste afstanden. Daarom kon de buurtbewoner dus niet vragen om een geurbeheersplan. En is er volgens de Raad van State dan ook geen sprake van een schending van de mensenrechten.
Heb je een vergunning aangevraagd? En wordt er bezwaar aangetekend? Controleer dan altijd of de bezwaarmaker belanghebbend is en beroep doet op de juiste norm. Zo voorkom je dat het bezwaar onterecht wordt toegewezen.
Hulp nodig bij het maken van een geurberekening, of wil je graag juridisch advies over vergunningen? Neem contact op met onze adviseurs. Zij helpen je graag verder.
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu