Stikstofberekening

Help, je hebt je vergunningsaanvraag ingediend en de gemeente vraagt opeens om een stikstofberekening of AERIUS-berekening. Wat nu? Onze adviseurs staan klaar om je te helpen.

Waarom een stikstofberekening?

Wil je een nieuw project realiseren? Dan moet je met behulp van berekeningen kunnen aantonen of en hoeveel stikstofneerslag je met dit project veroorzaakt. En welk effect dat heeft op nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Niet alleen in de agrarische sector, maar sinds enkele jaren ook in andere sectoren zoals de woningbouw, utiliteitsbouw en recreatiesector. Het rekenprogramma dat we voor deze berekeningen gebruiken? De AERIUS Calculator.

Stikstofuitstoot in bouwfase én gebruiksfase

Met de AERIUS Calculator berekenen we de emissie van stikstof. Zowel in de bouwfase als in de gebruiksfase. Tijdens de bouwfase komt er stikstof vrij bij bepaalde (bouw)activiteiten. Denk aan vervoersbewegingen van, naar en op de bouwlocatie.

Ook tijdens de gebruiksfase kan je project stikstof uitstoten. Een voorbeeld zijn de dieren op een landbouwbedrijf. Maar ook in andere sectoren zijn de emissies in de gebruiksfase niet altijd te onderschatten. Zo moeten in alle sectoren de vervoersbewegingen en werktuigen die horen bij een plan of project inzichtelijk gemaakt worden. In de woning- en utiliteitsbouw en de recreatiesector zijn emissies van stookinstallaties en houtkachels veel voorkomende stikstofbronnen die in een AERIUS-berekening horen.

Vooral bij nieuwbouw is de kans groot dat je meer stikstof gaat uitstoten. Met een AERIUS-berekening krijg je inzicht. En dat is nodig om te bepalen of jouw plannen door kunnen gaan.

Het effect van jouw plannen

Het is verstandig om al in een vroeg stadium een AERIUS-berekening te maken. Bij De Omgevingsadviseurs helpen we je daar graag bij. Daarbij rekenen we vakkundig voor je door wat de effecten zijn van jouw plannen op een Natura 2000-gebied. Zowel van de bouwfase als de gebruiksfase. En komt de AERIUS-berekening niet in één keer uit? Dan gaan we samen op zoek naar een praktische oplossing om je project toch vooruit te brengen.

Stikstofberekening laten maken?

Meer weten over de stikstofberekening?

Meer weten over de stikstofberekening?

Heb je hulp nodig bij het maken van een stikstofberekening? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwbouwproject wil realiseren in het buitengebied of omdat je jouw agrarische bedrijf wilt aanpassen? Neem contact op met Femke Nieuwhuis. Zij helpt je graag!

Project Linflowers

Stikstofberekening voor een nieuwe locatie

Bij Linflowers zitten ze niet stil. Met oog op de toekomst wilde het bedrijf een extra kas op een nieuwe locatie openen.

Onze werkwijze

Jouw vraagstuk vormt de basis van onze aanpak. Op basis daarvan zetten we de expertises in die nodig zijn om jouw doel te behalen. In elke fase van het proces staan we voor je klaar om je te ondersteunen.

Scroll naar boven