Rood voor Rood

Rood voor Rood is een regeling waardoor je woningen mag bouwen door het slopen van landschapsontsierende gebouwen. Hier vind je informatie, nieuws en tips over dit thema.

Slopen en nieuw bouwen

De Rood-voor-Rood-regeling – of Ruimte voor Ruimte – biedt de kans om oude agrarische gebouwen te transformeren tot woningen. Het is een stimuleringsmaatregel vanuit de gemeente die het mogelijk maakt om (agrarische) gebouwen te slopen en op diezelfde locatie nieuwe woningen te bouwen. Met de opbrengst van de bouwkavel kun je de sloopkosten betalen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor nieuwe initiatieven, terwijl het landschap behouden blijft.

De Rood-voor-Rood-regeling biedt dus kansen voor wie wil herontwikkelen in het buitengebied. Ook kan het een oplossing zijn voor agrarisch ondernemers die willen stoppen en hun stallen willen slopen, maar wel op hun erf willen blijven wonen. Let er wel op dat de regels en voorwaarden per gemeente kunnen variëren. Elke gemeente heeft zijn eigen bestemmingsplannen, beleidsmaatregelen en lokale regels die invloed kunnen hebben op de toepassing van de Rood-voor-Rood-regeling.

Actualiteitentip

Actualiteitentip

Wil je gebruikmaken van de Rood-voor-Rood-regeling? Check dan de voorwaarden die gelden in jouw gemeente.

Laatste nieuws

Dit zijn de laatste nieuwsberichten en blogs gerelateerd aan Rood voor Rood.Een woning realiseren in het buitengebied: wanneer is er sprake van een goede ruimtelijke ordening?

Van plan een woning te realiseren in het buitengebied? Voordat je aan de slag kan, moet je een goede ruimtelijke ordening én een aanvaardbaar woon- en leefklimaat kunnen garanderen. Houd daarbij rekening met het ruimtelijke aspect. Denk hierbij bijvoorbeeld aan intensieve veehouderijen die voor geuroverlast kunnen zorgen. Andersom mag jouw nieuwe woning ook geen belemmering vormen voor de ontwikkeling van de omliggende agrarisch bedrijven. Hoe pak je het aan?

Lees meer

Nog steeds onzekerheid bij PAS-melders

Een deel van de PAS-melders komt niet in aanmerking voor legalisatie van de PAS-melding. Dat heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onlangs bevestigd. Volgens het ministerie voldoet een deel van de PAS-meldingen namelijk niet aan de voorwaarden uit het legalisatieprogramma. Er is dus weer onzekerheid bij PAS-melders.

Lees meer

Tiny houses: de oplossing voor het woningtekort?

Nog steeds is er sprake van krapte op de huizenmarkt. De vraag naar woningen is groter dan het aanbod. Met name voor starters en ouderen is dit een probleem. Waarom wordt er dan niet meer gebouwd? Door procedures en regelgeving heeft de bouw vertraging opgelopen. Het ontwikkelen van tiny houses kan een mooie oplossing zijn. Wij vertellen je meer over de mogelijkheden.

Lees meer

Veel ervaring met Rood voor Rood

Bij De Omgevingsadviseurs hebben we veel ervaring met projecten waarbij de Rood-voor-Rood-regeling van toepassing is. We kennen de regels en voorwaarden en begeleiden sloop- en bouwprocedures van begin tot eind. Van bestemmingsplanwijzigingen tot de nodige onderzoeken en vergunningaanvragen: wij helpen je graag verder. 

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van de Rood-voor-Rood-regeling? Of wil je eens sparren met een adviseur over de toekomst van jouw locatie? Neem dan contact op met Cindy Seinen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Scroll naar boven