Ondernemen bij beschermde natuurgebieden: waar moet je rekening mee houden?

Veel vakantieparken en recreatiebedrijven liggen op mooie plekken, dicht bij natuur. Een groot pluspunt voor bezoekers, maar ook een belangrijk aandachtspunt voor jou als ondernemer. Welke beschermde natuurgebieden zijn er? En waar moet je op letten als je dicht bij beschermde natuur onderneemt?


Wat is beschermde natuur?

Van de zee en duinen tot heide en bossen: ons land kent prachtige natuur. Om die natuur te koesteren, kennen we in ons land diverse beschermde natuurgebieden. Er zijn verschillende wetten en regels die ervoor zorgen dat ontwikkelingen zo min mogelijk negatief effect hebben op deze plekken. Zoals de Nationale Parken en de strikt beschermde Natura 2000-gebieden.

Daarnaast kennen we het Natuurnetwerk Nederland (NNN), voorheen bekend als Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en in Brabant bekend als het Natuur Netwerk Brabant (NNB). Dit netwerk verbindt belangrijke natuurgebieden met elkaar om de verspreiding van planten en dieren te bevorderen.

De natuur compenseren

Onderneem je in of in de buurt van natuur en wil je iets veranderen op je bedrijf? Bijvoorbeeld uitbreiden met overnachtingsplekken of een klimbos? Let er dan goed op wat voor type toestemming of vergunning je nodig hebt van je gemeente of provincie.

NNN of NNB

Voor de meeste bedrijven die in NNN- of NNB-gebied liggen, geldt dat je vaak wel mag uitbreiden of veranderen, maar dat je dan wel iets terug moet doen voor de natuur, bijvoorbeeld herplanten. Je moet dan op een andere plek nieuwe bomen aanplanten zodat er geen natuur verloren gaat.

Dit was ook zo bij onze klant Avontyr. Om nieuwe accommodaties te mogen bouwen, moest er een plan komen om op een andere manier natuur terug te winnen.

Ondernemen vlak bij Natura 2000-gebieden

Naast NNN-gebieden heeft Nederland ook 162 Natura 2000-gebieden. Dit zijn strikt beschermde natuurgebieden waar kwetsbare dier- en plantensoorten en hun omgeving worden beschermd.

Is jouw vakantiepark of groepsverblijf gevestigd vlak bij een Natura 2000-gebied? Dan krijg je te maken met de stikstofregels. Stikstof heeft negatieve gevolgen voor het natuurgebied, dus jouw stikstofuitstoot moet binnen de perken blijven.

Maak een stikstofberekening

Wil je je locatie uitbreiden of wil je nieuwe activiteiten starten, dan mag dat alleen als je stikstofuitstoot hierdoor niet groter wordt. Wat de stikstofeffecten zijn van je bedrijf of nieuwe plannen, kun je aantonen met een stikstofberekening met de AERIUS Calculator.

Met de AERIUS Calculator berekenen we de emissie van stikstof. Zowel in de bouwfase als in de gebruiksfase. Kom je op 0,00 mol uit? Dan is er niets aan de hand en heb je ook geen nieuwe vergunning nodig. Maar kom je daarboven uit? Dan is er actie nodig om dit te verlagen. Onze adviseurs hebben veel ervaring met deze situatie en kunnen je hierover adviseren.

Overige effecten

Daarnaast moet je – als je locatie binnen een cirkel van 500 meter van het Natura 2000-gebied ligt – toetsen wat de overige effecten op de natuur zijn. Dit zijn bijvoorbeeld de effecten van licht, geluid, verontreiniging of grondwaterontrekking. Ook hierbij moet je voldoen aan de regels van jouw provincie om toestemming te krijgen voor je plannen.

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijke effecten van jouw activiteiten op omliggende natuurgebieden? Wil je een stikstofberekening laten maken? Of wil je meer weten over welke toestemming of vergunning je nodig hebt voor jouw plannen? Neem dan contact op met Karlijn Waaijman. Zij helpt je graag verder.

Scroll naar boven