Subsidie verduurzaming veehouderijlocaties voor piekbelasters (Sbv)

Sector: Agrarisch

Wil jij de stikstofuitstoot op jouw veehouderijlocatie verminderen en tegelijkertijd de duurzaamheid verbeteren? Dan kun je in verschillende technieken en maatregelen investeren. Hier kun je subsidie voor krijgen, namelijk de Subsidie voor investeringen in verduurzaming van veehouderijlocaties met piekbelasting (Sbv). Wat zijn de regels en waar moet je op letten? Lees snel verder.

 

 

Subsidie voor piekbelasters

De subsidie is bedoeld voor agrarisch ondernemers met een veehouderijlocatie die onder de aanpak piekbelasting valt. Dus houd je melkvee, vleeskalveren of varkens? En is de stikstofvracht van jouw locatie op een overbelast Natura 2000-gebied 2.500 mol of hoger? Dan kom je in aanmerking voor de subsidie.

Woon je in Noord-Brabant? Dan gelden er iets strengere regels. Je komt dan namelijk alleen in aanmerking voor de subsidie als de uitstoot op jouw locatie met meer dan 85% wordt verminderd. Niet alle maatregelen halen dit doel. Daarom heb je voor jouw locatie minder mogelijkheden.

De maatregelen op een rij

Je kunt subsidie krijgen voor investeringen die (samen) zorgen voor minder uitstoot van ammoniak. En voor maatregelen die zorgen voor een verbetering van de brandveiligheid of het dierenwelzijn. Je investeert dus niet in 1 maatregel, maar altijd in een combinatie. Het is mogelijk om te investeren in 5 soorten maatregelen:

  • Nageschakelde technieken om ammoniak te verminderen (tabel 1). Hiermee voorkom je zoveel mogelijk dat de uitstoot de stal verlaat.

  • Brongerichte technieken om ammoniak te verminderen (tabel 2). Deze technieken zorgen ervoor dat er minder stikstofuitstoot ontstaat met als resultaat: een beter stalklimaat en verbetering van het dierenwelzijn.

  • Elektrische installaties zorgen voor een hoger risico op brand. Door te investeren in brandveiligheid zorg je dat rook en vuur minder snel verspreiden als er brand uitbreekt (tabel 3). Zo voorkom je schade aan je stal en dieren.

  • Investeringen in dierenwelzijn (tabel 4).

  • Aanvullende investeringen in emissiereductie buiten de stal (tabel 5). Ook met deze technieken verminder je de uitstoot van ammoniak.

Alle investeringen vind je terug in de investeringslijst Sbv van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt hierin selecteren op diersoort en type investering.

Investeringen combineren

Je kunt niet helemaal zelf bepalen waarin je investeert. Als melkveehouder ben je bijvoorbeeld verplicht om een investering in brongerichte technieken uit te voeren én een investering te doen in brandveiligheid. Investeringen in dierenwelzijn, maar ook aanvullende investeringen in emissiereductie buiten de stal zijn optioneel. Je mag hier dus in investeren, maar het is niet verplicht.

Als varkenshouder moet je naast een investering in een nageschakelde techniek, ook investeren in een andere techniek. Hiervoor heb je 2 opties. Je investeert in het verbeteren van de brandveiligheid en daarnaast in dierenwelzijn óf een brongerichte techniek. In beide gevallen mag je een investering doen in de overige mogelijkheden, maar dat is niet verplicht.

Hoeveelheid en voorwaarden subsidie

Deze subsidie dekt maximaal 80% van jouw kosten. Je krijgt minimaal € 25.000 en maximaal € 600.000 per locatie. Let op: aanpassingen aan je stal komen niet in aanmerking, tenzij deze nodig zijn om de installatie te plaatsen.

Houd er rekening mee dat het project binnen 2 jaar na de definitieve beslissing op de aanvraag afgerond moet zijn. Dat lijkt lang, maar je moet vaak ook nog een vergunning aanvragen en hier kan best wat tijd overheen gaan. Je mag pas investeren als deze vergunning rond is. Ook belangrijk om te weten: het gemiddelde aantal dieren op je veehouderijlocatie mag binnen 5 jaar na de vaststelling niet stijgen in vergelijking met het gemiddelde aantal dieren in het referentiejaar 2021.

Je kunt de subsidie aanvragen van 21 oktober 2024 tot en met 8 januari 2025. Hiervoor heb je eHerkenning met minimaal niveau 3 nodig. Let op: maak nog geen kosten voordat je de subsidie aanvraagt. Je mag wel offertes en prijsopgaven opvragen, maar teken nog geen overeenkomst met een leverancier. Maximaal 13 weken na het sluiten van de regeling hoor je of je wel of geen subsidie krijgt.

Meer weten?

Wil je meer weten over de subsidie en de investeringsvoorwaarden? Neem dan contact op met Subvention.

Ben je benieuwd naar de stikstofneerslag op je veehouderijlocatie of heb je hulp nodig bij het aanvragen van een vergunning? Omgevingsadviseur Ginet helpt je graag.

Scroll naar boven