Van bouwrecht tot nieuwe woning: het verhaal van Karlijn Waaijman

Sector: Agrarisch

Een nieuwe woning bouwen op eigen grond. Het is een droom voor velen. Adviseur Karlijn Waaijman van De Omgevingsadviseurs heeft dit proces de afgelopen jaren zelf meegemaakt. Inmiddels is de woning klaar en kan ze verhuizen. Ze neemt ons mee in haar verhaal.

 

Bouwrecht te koop

Twee jaar geleden zagen wij in de plaatselijke krant de advertentie staan: Bouwrecht te koop. Een bouwrecht is een vrij verplaatsbare bouwplek, ontstaan uit het Rood voor Rood-beleid. Hiermee begon ons avontuur. Na het gesprek met de makelaar lag de bal bij ons. Gaan we dit doen, of toch niet? Een moeilijke beslissing. We woonden erg fijn en hadden nooit nagedacht over verhuizen. De mail die we naar de makelaar stuurden om het aanbod te accepteren stond klaar en na lang wikken en wegen hebben we ook op verzenden geklikt.

Met dit bouwrecht konden mijn man en ik een nieuwe woning bouwen in het landelijk gebied. Daarmee begon de bestemmingsplanprocedure. Het plan werd in een principeverzoek voorgelegd aan de gemeente en die kon ermee instemmen. Daarna begon de bestemmingsplanwijziging en werden de nodige onderzoeken uitgevoerd. Wij vonden deze periode, mede door de verplichte terinzageleggingen, lang duren.

 

 

Woning verkocht

Tijdens de bestemmingsplanprocedure hebben wij onze eigen woning verkocht. Ook dit was een spannende stap. We verkochten namelijk onze woning terwijl de bestemmingsplanwijziging nog in procedure was. Gelukkig was er veel animo voor onze woning en konden wij goede afspraken maken over het moment van de overdracht.

Zoals elk bestemmingsplan is ook ons plan door de gemeenteraad vastgesteld. We hebben die raadsvergadering live meegekeken. Toen we hoorden dat er geen bezwaar tegen onze plannen waren, viel er een last van onze schouder. Onze nieuwe woning kwam steeds dichterbij!

Een goed tijdspad

Wat ons heeft geholpen tijdens de hele procedure is het uitstippelen van een goed tijdspad. Niet alleen van de bestemmingsplanprocedure en de vergunningaanvraag, maar ook van bijbehorende zaken. Denk aan de verkoop van de woning en bijbehorende overdracht. Maar ook aan het uitwerken van de bouwtekeningen en het op tijd inschakelen van een bouwbedrijf. Ook die zitten met een planning.

In mijn werk als adviseur ruimtelijke ordening begeleid ik vaak soortgelijke procedures. Nu ik zelf zo’n procedure heb meegemaakt, weet ik hoe vervelend het voelt wanneer een procedure vertraging oploopt of als zaken tegenzitten. Daarnaast snap ik ook de onzekerheden. Een bestemmingsplanprocedure is tijdrovend en kost veel geld. Een procedure kan wel een jaar, of zelfs langer, duren. Toch is dit de moeite waard. Via een bestemmingsplanprocedure worden plannen werkelijkheid.

Plannen?

Heb jij plannen, maar weet je niet hoe ze gerealiseerd kunnen worden? Neem dan contact met mij op via e-mail of 06 – 42 05 60 12. Ik denk graag met jou mee!

Scroll naar boven