Neem contact op met Karlijn Waaijman
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu
We zien in de praktijk dat provincies nu willen dat je alle stikstofbronnen in de vergunningaanvraag vermeldt. Dat gaat bij agrarische bedrijven om de stallen, maar bijvoorbeeld ook om verkeersbewegingen van vrachtwagens, trekkers of een shovel én om stookinstallaties. De emissie van deze zaken kan fors oplopen. Het kan, afhankelijk van de omvang van het bedrijf, zomaar gaan om honderden kilo’s stikstof (NOx).
Het programma Aerius kan deze bronnen modelleren. Daar zijn voorwaarden aan verbonden. Voor wegverkeer geldt bijvoorbeeld dat je moet rekenen met het wegvak vanaf het bedrijf tot de dichtstbijgelegen N-weg. Maar let wel op, want per provincie geldt een ander beleid. Zo zijn er ook provincies die wegverkeer alleen meerekenen op het moment dat het bedrijf op minder dan 2 kilometer afstand van een Natura 2000-gebied ligt. Andere provincies rekenen de verkeersbewegingen altijd mee.
Doordat je het verkeer en stookinstallaties meerekent in de aanvraag, stijgt de stikstofemissie (NOx) ten opzichte van de vergunde situatie meestal. Dat komt omdat er in de onderliggende Natuurvergunning vaak niet expliciet een vergunning is verleend voor verkeer en stookinstallaties. Het is dus heel belangrijk om een vergund recht te hebben voor deze activiteiten.
Hoe ga je hiermee om? Dat kan op verschillende manieren:
Check je vergunning dus goed! Mocht je vragen hebben over je Natuurvergunning of over verkeersbewegingen, neem dan contact op met Karlijn Waaijman.
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu