Geuronderzoek

Geur kan overlast veroorzaken. Hoe toon je aan dat jouw bedrijf of project aan de normen voldoet?

Waarom een geuronderzoek?

Bij de ontwikkeling van woningen en bedrijfslocaties in het buitengebied, eist de gemeente vaak een geuronderzoek. Waarom? Woningen en bedrijven mogen elkaar als het gaat om de uitstoot van geur niet belasten. Enerzijds streeft de overheid naar een goede woon- en leefomgeving, anderzijds wil het de ontwikkeling van projecten en bedrijven niet belemmeren. Wil je de geursituatie in kaart brengen? Dan is het nodig om geuronderzoek te doen.

Geuruitstoot berekenen

De overheid wil dat er een goede balans is tussen het beschermen en het gebruiken van de leefomgeving. Met een geuronderzoek kun je aantonen wat het effect is van geur van projecten en (bouw)activiteiten op de omgeving en andersom. Maar hoe werkt het precies?

Bij een geuronderzoek berekenen we onder andere de geurbelasting. Van een individueel bedrijf of van een groter gebied. In beide gevallen kijken we goed naar de omgeving. Waar komt het nieuwe object te staan? Wat voor bedrijven staan er in de buurt? Is er bijvoorbeeld een veehouderij dichtbij?

We bekijken wat de afstand is tot omliggende bedrijven en stoppen belangrijke gegevens en waarden in het rekenmodel V-stacks gebied. Dit vertalen we naar een waarde als het gaat om milieukwaliteit zodat we kunnen vaststellen of er sprake is van een goed woon- en leefklimaat. Uiteraard in goed overleg met jou als opdrachtgever én met de gemeente. 

Geuronderzoek uitvoeren

Ben je van plan om een project te ontwikkelen in het buitengebied? Of wil je jouw (agrarische) bedrijf uitbreiden? Dan is het verstandig om geuronderzoek te laten doen. Bij De Omgevingsadviseurs nemen we dit graag voor je uit handen. Bovendien adviseren we je over wat je wel en niet kan doen als de uitslag bekend is. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden door te spreken.

 

Geuronderzoek laten doen?

Meer weten over geuronderzoek?

Meer weten over geuronderzoek?

Wil je weten of een geuronderzoek uitkomst biedt voor jouw situatie of wil je een geuronderzoek laten doen? Neem contact op met Karlijn Waaijman.

Zij adviseert je graag.

Project Maatschap Brink en Piel

Uitbreiding stallen melkveehouderij

Vergunningprocedures zijn voor veel boerenbedrijven een behoorlijke uitdaging. Zo ook voor Maatschap Brink en Piel.

Onze werkwijze

Jouw vraagstuk vormt de basis van onze aanpak. Op basis daarvan zetten we de expertises in die nodig zijn om jouw doel te behalen. In elke fase van het proces staan we voor je klaar om je te ondersteunen.

Scroll naar boven