Op huizenjacht: wonen op een voormalig agrarisch bedrijf

Sector: Agrarisch

Op dit moment is er een enorme krapte op de huizenmarkt. De vraag is vele malen hoger dan het aanbod en de woningen worden voor enorme bedragen verkocht. Welke mogelijkheden heb je nog als je op zoek bent naar een woning? Heb je er wel eens aan gedacht om uit te wijken naar het buitengebied? Er zijn namelijk steeds meer woningbouwmogelijkheden op voormalige agrarische bedrijven. Wij vertellen je wat de voordelen zijn en waar je op moet letten bij het aankopen van zo’n woning.

 

De voordelen van wonen in het buitengebied

Als een agrarische ondernemer stopt met boeren, verkoopt hij zijn grond vaak als eerste aan een andere boer. De gebouwen blijven dan meestal over. Zonde als er niks met deze gebouwen gebeurt, want je kunt ze heel goed geschikt maken voor bewoning. Waarom je voor zo’n woning zou kiezen? We sommen de voordelen voor je op.

Allereerst woon je in het buitengebied veel vrijer dan in de stad en kun je bijvoorbeeld (hobby)dieren aan huis houden. Dergelijke woningen beschikken vaak over een voor- én achterhuis met veel vierkante meter grond. Ook zitten er regelmatig stallen bij. Deze kun je slopen en het woongedeelte uitbreiden. Met de voorzieningen zit het over het algemeen ook wel goed. Zo ligt er op de meeste plekken glasvezel. En zeg nou zelf, werk jij in deze tijd liever op een zolderkamer in de stad of in een ruime woning met vrij uitzicht over het land?

 

 

Alternatieve woonvormen

Lijkt wonen op het platteland je eenzaam? Weet dat er alternatieve woonvormen mogelijk zijn. Je kunt op een voormalig agrarisch bedrijf bijvoorbeeld ook meerdere appartementen realiseren. Of denk aan een mixvorm waarbij 2 vriendenstellen samen de woning betrekken en ieder stel aparte delen van het huis gebruikt. Dat kun je ook doen als gezin samen met een seniorenstel. Betrek de schuurwoning erbij en je hebt nóg meer woonruimte. Er is dus van alles mogelijk.

In het buitengebied heb je dan weliswaar meer woongenot en ruimte, je hebt ook hogere woonlasten. De WOZ-waarde is waarschijnlijk hoger waardoor je meer belasting betaalt en daarnaast heb je bijvoorbeeld ook hogere energiekosten. Je kunt de gebouwen natuurlijk goed isoleren, maar het blijven vrijstaande gebouwen. In een stad of dorp staan de huizen dichter op elkaar waardoor het energieverbruik lager ligt.

Vergunning regelen

Voordat je een woning op een voormalig agrarisch bedrijf koopt, moet je rekening houden met verschillende zaken. Zo moet je als eerste kijken wat er mogelijk is binnen het bestemmingsplan. Moet hier een wijziging op komen of niet? Je hebt in ieder geval de bestemming ‘wonen’ nodig. De bank zal dit eisen als je een hypotheek aanvraagt voor de aankoop of verbouwing van de woning.

Heeft het perceel nog een agrarische bestemming? Dan moet je boer zijn om er te mogen wonen. Als de boer gestopt is, dan valt de reden dat er een agrarische bedrijfswoning mag staan, weg. Dus voordat je hier kunt wonen moet je het vergunningsdeel eerst goed regelen met de gemeente. De ene gemeente geeft zo’n vergunning makkelijker af dan de andere. Bij De Omgevingsadviseurs helpen we je graag om de juiste vergunning te krijgen.

Kadastrale splitsing en dubbele woonbestemming

En er zijn meer aandachtspunten. Betrek je de woning bijvoorbeeld met 2 gezinnen? Zorg dan dat de woning kadastraal gesplitst wordt in 2 woningen en dat er een vergunning is voor 2 woningen. Sommige gemeentes staan het ook toe als een gezin ‘inwoont’ bij een ander gezin, maar je hebt dan nog steeds maar 1 woning. Met zo’n inwoon-constructie kun je in de toekomst in de problemen komen. Beide gezinnen hebben namelijk voor het huis getekend, wat betekent dat je de woning ook weer gezamenlijk moet verkopen.

Dit is een groot probleem als 1 van de gezinnen bijvoorbeeld te maken krijgt met een echtscheiding. Ook al leef je in aparte gedeeltes van het huis en heb je zelfs aparte huisnummers, de woning wordt in zo’n geval gezien als 1 geheel wat je samen moet verkopen. Zorg er dus voor dat de 2 woningen apart in het bestemmingsplan worden benoemd.

Hoe zit het met het slopen van gebouwen?

Omdat het aantal boeren afneemt, komt er steeds meer leegstand. De overheid is er voorstander van om landschapontsierende gebouwen te slopen en de ruimtelijke omgeving te verbeteren. Daarom hebben ze de Rood voor roodregeling in het leven geroepen.

Wil je een boerderij met leegstaande gebouwen aankopen en (deels) slopen? Dan is het handig om deze regeling te gebruiken. In het kort komt het erop neer dat je – in ruil voor het slopen van overtollige bebouwing – een nieuwe woning op je erf mag zetten. Op die manier verkrijg je dus een woonrecht. Om aan te tonen dat wat jij in gedachten hebt voor het perceel goed is ingepast in de omgeving, maak je een erfinrichtingsplan. Ook daar helpen onze adviseurs je graag bij.

Meer weten?

Wil je meer weten over de aandachtspunten van wonen op een voormalig agrarisch bedrijf? Kun je hulp gebruiken bij het verkrijgen van de juiste vergunningen, bij het kadastraal splitsen van de woningen of een erfinrichtingsplan? Of wil je gebruikmaken van de Rood voor roodregeling? Neem contact op met Jeroen Kamphuis. Hij helpt je graag op weg.

Scroll naar boven