Tiny houses: de oplossing voor het woningtekort?

Sector: Agrarisch

Nog steeds is er sprake van krapte op de huizenmarkt. De vraag naar woningen is groter dan het aanbod. Met name voor starters en ouderen is dit een probleem. Waarom wordt er dan niet meer gebouwd? Door procedures en regelgeving heeft de bouw vertraging opgelopen. Het ontwikkelen van tiny houses kan een mooie oplossing zijn. Wij vertellen je meer over de mogelijkheden.

 

Wat is een tiny house?

Tiny houses als mogelijke oplossing voor het woningtekort. Dat klinkt goed. Maar wat is een tiny house eigenlijk? Een kleine woning die meestal tussen de 10 en 50 vierkante meter groot is. Maar wel met alle gemakken van een normale woning. Je maakt efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. En het mooie is dat deze woningen vaak bestaan uit duurzame en milieuvriendelijke materialen.

 

 

Hoe dragen tiny houses bij aan het woningtekort?

Tiny houses kunnen snel worden gebouwd en geplaatst. Vanwege het kleine formaat kan een tiny house op verschillende locaties worden geplaatst. Daardoor kan het een snelle oplossing zijn voor de dringende huisvestingsbehoeften. Ook mooi meegenomen is dat ze vaak goedkoper zijn dan traditionele woningen. Dat maakt het voor mensen met een beperkt budget toegankelijker.

Regelgeving en bestemmingsplan

Zijn er ook uitdagingen? Ja, die zijn er zeker. Met name op het gebied van de regelgeving en het bestemmingsplan. De huidige regelgeving voorziet namelijk niet altijd in het plaatsen van kleine, verplaatsbare woningen. Maar gemeenten zien ook kansen. Er wordt geëxperimenteerd met het creëren van ruimte voor tiny houses. Daarbij wordt ook gekeken naar het aanpassen van de regelgeving.

Aan de slag met een tiny house?

Denk je na over het ontwikkelen van tiny houses? Dan is het handig om rekening te houden met de ruimtelijke procedures en regelgeving. Let op: tiny houses zijn relatief nieuw, dus de voorschriften en vereisten kunnen per gemeente verschillen.

Voordat je aan de slag gaat met het ontwikkelen van een tiny house, moet je onderzoek doen naar de lokale regelgeving en vergunningsprocedures. Misschien is het nodig om bouwvergunningen aan te vragen, plannen in te dienen en/of aan bepaalde vereisten te voldoen. Het kan ook zijn dat je je moet houden aan specifieke normen voor nutsvoorzieningen, zoals water- en elektriciteitsaansluitingen. Bij De Omgevingsadviseurs helpen we je graag om hier inzicht in te krijgen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het ontwikkelen van een tiny house? Heb je mogelijk een stuk grond of een locatie waar je tiny houses kunt realiseren? Wij verkennen de mogelijkheden voor je en zorgen dat het project voldoet aan alle regelgeving en vergunningvereisten. Wil je hier meer over weten? Neem contact op met Jeroen Kamphuis.

Scroll naar boven