Wat is een pre-mantelzorgwoning en wanneer kom je hiervoor in aanmerking?

Sector: Agrarisch

Steeds meer ouderen willen langer zelfstandig wonen. Daardoor is er behoefte aan een regeling die hierin kan voorzien. Dankzij een mantelzorgwoning is dit al mogelijk voor mensen met een zorgindicatie. Maar wat als je geen zorgindicatie hebt? De pre-mantelzorgwoning biedt ouderen zonder zorgindicatie een oplossing. We praten je bij over de mogelijkheden.

 

Wat is een pre-mantelzorgwoning?

Een pre-mantelzorgwoning is hetzelfde als een mantelzorgwoning. Het verschil is dat je voor een pre-mantelzorgwoning geen zorgindicatie nodig hebt. Bij een mantelzorgwoning is dit vaak wel een eis.

Een pre-mantelzorgwoning biedt veel voordelen:

  • Ouderen blijven langer zelfstandig wonen;
  • In geval van nood is er altijd iemand in de buurt. Een pre-mantelzorgwoning staat namelijk op het erf van een bestaande woning;
  • Het is niet nodig om opzoek te gaan naar andere woonruimte, vaak op grotere afstand van familie.

 

 

Waar moet je aan voldoen?

De overheid stimuleert mantelzorgwoningen, maar het plaatsen van een pre- mantelzorgwoning kan niet zomaar. Er zijn eisen en regels waar je aan moet voldoen:

  • De aanvrager heeft minimaal de AOW-leeftijd;
  • De aanvrager heeft een directe verwantschap met de eigenaar van de grond;
  • De pre-mantelzorgwoning wordt op grond van het bestemmingsplan gerealiseerd binnen de bestaande bebouwing of de bestaande bebouwingsmogelijkheden;
  • De pre-mantelzorgwoning mag niet leiden tot verslechtering van de algemene woonsituatie;
  • De pre-mantelzorgwoning moet veilig en levensloopbestendig zijn en voldoen aan de eisen in het bouwbesluit.

Let op: De mogelijkheden en voorwaarden voor een pre-mantelzorgwoning kunnen per gemeente verschillen. Sommige gemeentes hanteren een specifiek beleid.

Hoelang mag je in een pre-mantelzorgwoning wonen?

Na vergunningverlening van de gemeente mag de pre-mantelzorgwoning maximaal 10 jaar blijven staan of bewoond worden. Krijg je binnen die 10 jaar een zorgindicatie en heb je mantelzorg nodig? Dan wordt de pre-mantelzorgwoning een gewone mantelzorgwoning. Dit is vergunningsvrij. Dat betekent dat de woning mag blijven zolang er mantelzorg nodig is.

Vragen?

Wil je meer informatie over een pre-mantelzorgwoning? En ben je benieuwd wat in jouw gemeente mogelijk is? Neem contact op met Cindy Seinen-Dekker. Zij helpt je graag verder.

Scroll naar boven