
Neem contact op met Karlijn Waaijman
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu
Als recreatieondernemer zit je vaak op een prachtige plek in of vlak bij de natuur. Die prachtige ligging kan een flinke hobbel zijn als je plannen hebt om te verbouwen of uit te breiden. Heeft jouw onderneming dan eigenlijk een natuurvergunning nodig? Sinds 18 december 2024 is die kans aanzienlijk groter geworden. We vertellen je hoe het zit.
Voorheen kon je zonder natuurvergunning jouw onderneming uitbreiden als je kon aantonen dat jouw bedrijf geen (extra) stikstofneerslag op een Natura 2000-gebied had. Als er geen sprake is van toename van stikstofneerslag ten opzichte van jouw referentie noemen we dat intern salderen. Sinds de uitspraak van de Raad van State op 18 december kan dit niet meer zonder natuurvergunning.
Het aanvragen van een natuurvergunning is nu nodig als de activiteiten op jouw park effect (oftewel stikstofneerslag) hebben op een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Dit kan bijvoorbeeld komen door:
Om te bepalen of jouw bedrijf/onderneming stikstofneerslag heeft op een Natura 2000-gebied, is een Aerius-berekening nodig. De ligging van je bedrijf is hierbij cruciaal: hoe dichter bij een Natura 2000-gebied, hoe sneller er effect is.
Blijkt uit de berekening dat er sprake is van stikstofneerslag op een Natura 2000-genoed? Dan kun je maatregelen nemen om de stikstofuitstoot te verlagen, zoals minder gasverbruik of minder vervoersbewegingen. Lukt dat niet of is er dan nog steeds sprake van stikstofneerslag op een Natura 2000-gebied? Dan is intern salderen noodzakelijk, en daar is nu een natuurvergunning voor nodig. Je moet dan aantonen hoeveel stikstof je bedrijf in het verleden uitstootte (referentiesituatie). Daarvoor moet je vaak terug naar de milieutoestemmingen van 2004 maar soms moet je zelfs terug naar 1994. Voor recreatieondernemers is dat niet altijd even duidelijk. Had je in 1994 bijvoorbeeld al een zwembad of een bepaald aantal gasten? Of was dat pas een jaar later? Dat is soms moeilijk te bewijzen.
Daarnaast moet je voldoen aan het additionaliteitsvereiste: een deel van de stikstofruimte moet ten goede komen aan de natuur. Hoe dit wordt ingevuld, is nog niet bekend en bepaalt de provincie, maar mogelijk moet je stikstofruimte inleveren.
Misschien ervaar je nu nog geen problemen, maar dat kan snel veranderen. Zorg daarom dat je je situatie op tijd inzichtelijk hebt.
Heb je al een uitbreiding gerealiseerd zonder natuurvergunning? Dan kan de uitspraak van 18 december ook gevolgen hebben. Laat je situatie daarom snel checken.
Bij De Omgevingsadviseurs hebben we jarenlange ervaring met stikstofvraagstukken. We helpen je met berekeningen, het bepalen van de referentiesituaties en (natuur)vergunningaanvragen. Twijfel je of je een natuurvergunning nodig hebt? Neem contact op met een van onze specialisten.
Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu