Recreatiebedrijven, Natura 2000 en stikstof: hoe gaat dat samen?

Sector: Recreatie

Veel vakantieparken en andere recreatiebedrijven liggen op prachtige plekken. Dichtbij of soms zelfs in een natuurgebied. Een groot pluspunt voor de gasten en bezoekers, maar ook een belangrijk aandachtspunt. Ligt je recreatiebedrijf namelijk in of vlakbij een Natura 2000-gebied, dan kan dit voor jou als ondernemer grote gevolgen hebben. Met name de stikstofuitstoot speelt een grote rol. Ook kan je bedrijf een negatief effect hebben op deze natuur door bijvoorbeeld geluid en licht. Hoe zit dit precies en waar moet je rekening mee houden?

 

Stikstof raakt ook recreatiebedrijven

Het thema stikstof is volop in het nieuws. Vaak gaat het over de stikstofuitstoot van agrarische bedrijven of woningbouwprojecten. Maar ook recreatiebedrijven hebben met dit thema te maken. Ook deze bedrijven stoten namelijk stikstof uit met hun activiteiten. De stookinstallaties van vakantiewoningen en zwembaden zijn over het algemeen de grootste emissiebron. Maar ook verkeer is een belangrijke bron van stikstofuitstoot.

We zien dat de regelgeving alleen maar strenger wordt en dat steeds meer sectoren te maken krijgen met de strenge regels. Nu actie ondernemen kan problemen en hoge kosten in de toekomst voorkomen.


Stikstofberekening met Aerius

Met het rekenprogramma Aerius bereken je wat de stikstofneerslag van je bedrijf is op Natura 2000-gebieden. Hiervoor voer je alle activiteiten en installaties van je bedrijf in die stikstof uitstoten. Denk aan verkeersbewegingen en stookinstallaties zoals cv-ketels. Is de stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden 0,00 mol? Dan weet je zeker dat er geen negatieve effecten zijn door stikstof. Je hebt in dat geval geen aparte toestemming nodig voor het aspect natuur.

Een toename van stikstof?

Blijkt uit de stikstofberekening dat de stikstofdepositie (oftewel de stikstofneerslag) hoger is dan 0,00 mol? Dan heb je een natuurvergunning nodig. Voor het verkrijgen van een natuurvergunning kun je gebruik maken van onderliggende (milieu)vergunningen en de daaruit voortkomende rechten.

Bij De Omgevingsadviseurs helpen we jou met het maken van een stikstofberekening, bij het uitzoeken van jouw onderliggende rechten en bij het aanvragen van een natuurvergunning. Hierbij houden wij rekening met de geldende wet- en regelgeving en de laatste jurisprudentie. Zo heeft de uitspraak van de Raad van State van 18 december 2024 grote impact op het aanvragen en beoordelen van de natuurtoestemming. Wij praten jou hierover graag bij.

Andere effecten dan stikstof

Ligt je onderneming op minder dan 500 meter van een Natura 2000-gebied? Dan is het nodig om mogelijke effecten van bijvoorbeeld licht en geluid op het Natura 2000-gebied in kaart te brengen en te beoordelen. Bij De Omgevingsadviseurs voeren wij deze aanvullende beoordeling voor je uit, indien nodig in samenwerking met een ecoloog.

Initiatief bij onveranderde voortzetting

Het is voor de continuïteit van recreatiebedrijven belangrijk om de natuurtoestemming op orde te hebben. Bij uitbreiding of wijziging komt dit vaak aan de orde, maar juist bij een onveranderde voortzetting is eigen initiatief belangrijk. Door nu te handelen kun je toekomstige problemen en hoge kosten voorkomen.

Meer weten?

Kun je hulp gebruiken bij het in kaart brengen van de effecten van jouw recreatiebedrijf op Natura 2000-gebieden? Of wil je de juiste toestemming of vergunning verkrijgen? Neem contact op met onze adviseurs.

Scroll naar boven