Bouwen en wonen

Een woningbouwproject starten in het buitengebied: hoe pak je dat aan?

Kansen in het buitengebied

Het kabinet wil nieuwe woningen realiseren. Maar liefst 1 miljoen tot 2030. Maar het vinden van geschikte locaties voor deze woningen is een behoorlijke uitdaging. Ben je als regionale ontwikkelaar van plan een (nieuwbouw)project te starten? Het buitengebied biedt kansen.

Project Klein en Seinen

Bestemmingsplan en splitsing perceel

Wat doe je als je van panden in het buitengebied, waar een agrarische bestemming op zit, 2 woningen wil realiseren?

Buitengebied met woonbestemming

Rondom de Nederlandse steden ligt veel buitengebied. Een deel van de woningbouwopgave wordt dan ook in deze gebieden gerealiseerd. Het gaat voornamelijk om stads- en dorpsuitbreidingen, maar we zien ook steeds meer woningen op voormalige agrarische erven. Hiervoor zijn allerlei regelingen in het leven geroepen, denk aan Rood-voor-Rood.

Deze regelingen maken het mogelijk om nieuwe bestemmingen mooi en verantwoord in te passen in de omgeving. Uiteraard moet je nieuwbouwplan wel voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. En daar komt veel bij kijken.

Van bestemmingsplanwijziging tot Aerius-berekening

Onze adviseurs hebben veel kennis van het buitengebied. Of je hier nu een nieuwbouwproject wilt opstarten of een bestaand project wilt uitbreiden, bij De Omgevingsadviseurs weten we welke stappen je moet nemen.

Zo helpen we je bij het wijzigen van het omgevingsplan of het uitvoeren van geuronderzoek. En denken we mee over het stikstofthema. Je moet namelijk kunnen aantonen dat er door jouw project geen extra stikstof terechtkomt in nabijgelegen Natura 2000-gebieden. Hiervoor kunnen we een Aerius-berekening maken, zodat je kunt bepalen of de plek waar je wilt bouwen, inderdaad geschikt is.

Bouwen in het buitengebied?

Wil je woningen realiseren in het buitengebied? Dan moet je rekening houden met diverse aspecten. Het omgevingsplan vergt aandacht, maar ook het stikstofvraagstuk is een belangrijk onderdeel. Er zijn veel kansen om te bouwen in het buitengebied, maar je moet wel weten welke paden je kunt en moet bewandelen. Gelukkig weten we bij De Omgevingsadviseurs de weg. We helpen je dan ook graag om jouw project te realiseren.

Je locatie is essentieel voor je onderneming. Daarom
is De Omgevingsadviseurs er voor ondernemers en
initiatiefnemers in het buiten gebied. Voor doorpakkers
en veranderaars die vooruitkijken en verder willen.
Als gespecialiseerd adviesbureau helpen we hen
op het gebied van ruimtelijke ordening en milieu.

Heb je vragen?

Ga je als vastgoedontwikkelaar aan de slag met een project in het buitengebied? Wij staan voor je klaar. Neem contact op met Jeroen Kamphuis voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Scroll naar boven