Actie vereist voor PAS-melders: schade melden en stuiten

Sector: Agrarisch

Heb je voor jouw bedrijf een PAS-melding ingediend? Of was het voor jouw bedrijf voldoende om alleen de AERIUS-berekening te bewaren? Op 26 april heeft minister Christianne van der Wal laten weten dat je schade óók de komende 5 jaar nog kunt claimen. Je hebt dus iets meer tijd dan gedacht, maar voor de zekerheid raden we je aan om toch een stuitingsbrief te sturen.

 

Schade PAS-melders

Op 29 mei dit jaar is het 5 jaar geleden dat de Raad van State oordeelde dat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) niet mag worden gebruikt als basis voor toestemming voor activiteiten die extra stikstofuitstoot veroorzaken op Natura 2000-gebieden.

Heb je een PAS-melding gedaan? Of gold voor jouw bedrijf een meldingsvrije activiteit? Dan heb je door deze uitspraak kosten moeten maken en moet je in de toekomst misschien nog wel meer kosten maken. Oftewel: je hebt schade geleden.

Verjaring schadeclaim: onderneem actie

Als je aantoont dat jouw bedrijf schade heeft door het onrechtmatig handelen van de overheid met het instellen van het PAS, kun je een schadeclaim indienen. Formeel verjaart zo’n schadeclaim echter na 5 jaar. Dit betekent dat je tot 29 mei 2024 de tijd hebt om nog een schadevergoeding aan te vragen als je dat nog niet hebt gedaan. Maar waarschijnlijk heb je de volledige schade nog helemaal niet in beeld, dus wat doe je dan?

Stuiten verjaring via aangetekende brief

Door de recente uitspraak van de minister heb je nog 5 jaar langer de tijd om een schadevergoeding aan te vragen. Maar wil je geen risico lopen? Stuur dan voor de zekerheid vóór 29 mei een aangetekende brief naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Geef hierin aan dat je de overheid aansprakelijk stelt voor de geleden en nog te lijden schade. Zo stuit je voor jouw bedrijf de verjaring officieel en heb je sowieso nog 5 jaar de tijd om de schade te bepalen en op een latere datum de schadeclaim in te dienen.

Belangrijk!

Voor het opstellen en versturen van de brief zijn onderstaande punten zeer belangrijk:

  • Onderteken de brief. Heb je het bedrijf overgenomen of aangekocht? Zorg er dan ook voor dat de vorige eigenaar/PAS-melder de brief ook ondertekent!
  • Maak een kopie van de ondertekende brief en bewaar deze goed.
  • Verstuur de brief aangetekend.
  • Bewaar het bewijs van de aangetekende verzending van de brief.
  • Verstuur de brief uiterlijk 24 mei, aangetekend verzenden kan namelijk langer duren.

Je kunt in principe de brief zelf opstellen en versturen. Twijfel je of je wel alles hebt vermeld in je brief? Of wil je de brief sowieso laten opstellen door een specialist? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. We helpen je graag verder.

Meer weten?

Wil je meer weten over schade melden en stuiten voor PAS-melders? Neem dan contact op met Cindy, Femke of Annewies.

Scroll naar boven