Leegstand van agrarische gebouwen: welke mogelijkheden zijn er?

Sector: Agrarisch

Veel agrarische bedrijven verliezen hun functie. Dat komt enerzijds doordat de agrarische sector vergrijst en anderzijds door schaalvergroting. Overheden zien grote problemen ontstaan omdat veel agrarische gebouwen leeg komen te staan. In sommige gevallen betaalt de Belastingdienst mee aan oplossingen. Wat zijn jouw mogelijkheden bij leegstand?

 

Op tijd anticiperen

De afgelopen jaren zijn veel boerenbedrijven veranderd in prachtige woonlocaties. Maar de gebouwen die los staan van de oorspronkelijke boerderij zijn vaak een last voor potentiële nieuwe eigenaren. Hier kun je op anticiperen door op tijd na te denken over wat de bestemming van de gebouwen in de toekomst zou moeten zijn.

 

 

Agrarische gebouwen slopen of nieuwe functie geven?

Toch kun je niet verwachten dat alle gebouwen die leeg komen te staan opnieuw leven ingeblazen kunnen worden. Het is onvermijdelijk dat een deel van de gebouwen wordt gesloopt. Het is mogelijk om hiervoor een fiscale regeling te treffen, uiteraard onder bepaalde voorwaarden. Op die manier betaalt de Belastingdienst mee aan de sloop.

Het is ook mogelijk om de agrarische gebouwen een andere functie te geven. Denk aan een timmerwerkplaats, een woning, verblijfsrecreatie of opslagruimte. Maar ook minder voor de hand liggende functies zijn mogelijk. Waarom zou je geen cateringbedrijf, groothandel, architectenbureau of misschien wel medische kliniek kunnen runnen op een voormalige agrarische locatie? Laat je creativiteit de vrije loop en er is van alles mogelijk.

Mogelijkheden in kaart met gebouwenscan

Ben je van plan om met je agrarische werkzaamheden te stoppen? Laat je helpen om te bedenken welke functies leegkomende gebouwen nog meer zouden kunnen vervullen. Met een gebouwenscan wordt gekeken naar onder meer de infrastructuur, het bestemmingsplan en de beschikbaarheid van glasvezel waardoor in kaart gebracht kan worden wat er mogelijk is en wat niet. Daarbij maken we ook een fiscale planning, zodat je exact weet wanneer je in actie moet komen om in aanmerking te kunnen komen voor fiscale voordelen.

Ook aan de slag?

Ben je benieuwd naar de toekomstige mogelijkheden van jouw bedrijf of wil je meer informatie over de gebouwenscan? Neem dan gerust contact met mij op per telefoon of mail.

Neem contact op met Albert Albers

Neem contact op met Albert Albers

Senior Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven