Subsidie voor provincies om PAS-melders te helpen

Sector: Agrarisch

Ben je PAS-melder? Dan kan jouw provincie je helpen met een maatwerkoplossing of subsidieregeling. Provincies kunnen namelijk een subsidie aanvragen bij het Rijk om PAS-melders te ondersteunen. De eerste provincies hebben de subsidie al aangevraagd of gaan dit nog doen.



226,9 miljoen euro om PAS-melders te helpen

Het geld voor de provincies is beschikbaar gesteld vanuit de Regeling provinciale maatregelen PAS-melders 2024 (RPMP 2024). Het gaat om 226,9 miljoen euro in totaal. Dit geld stelt provincies in staat om PAS-melders te ondersteunen bij het terugdringen van hun stikstofuitstoot.

Onze tip: houd de berichtgeving vanuit jouw provincie goed in de gaten en controleer of jouw provincie geld beschikbaar heeft om je te helpen. Heb je plannen om te verplaatsen? Of om te investeren in innovaties waarmee je je stikstofuitstoot kunt verminderen? Dan kun je daarvoor misschien bij je provincie aankloppen.

Maatwerkoplossingen en subsidieprogramma’s

Provincies mogen zelf kiezen hoe ze bedrijven willen helpen met het geld. Zo kunnen ze het geld gebruiken voor maatwerkoplossingen of voor subsidieprogramma’s.

Voorbeelden van maatwerkoplossingen kunnen zijn:

  • De aankoop van het bedrijf van een PAS-melder
  • De aankoop van een ander bedrijf (de vrijgekomen stikstofruimte kan aan een PAS-melder worden uitgegeven)
  • Maatregelen waarmee je als PAS-melder binnen je bestaande stikstofruimte blijft en geen extra natuurvergunning meer nodig hebt

Voorbeelden van subsidies kunnen zijn:

  • De aankoop van stikstofruimte (verwerving van stikstofdepositieruimte)
  • Omschakeling
  • De vermindering van stikstofuitstoot (reductie van stikstofemissie)
  • Verplaatsing

Aanvraagronde

De eerste provincies hebben de subsidie al tijdens de eerste aanvraagronde aangevraagd. We verwachten dat meer provincies volgen. Volgend jaar zijn er nog 3 nieuwe aanvraagrondes.

Wat zijn PAS-melders?

Wat zijn PAS-melders ook alweer? PAS-melders zijn bedrijven die zich onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS) bij de overheid hebben gemeld, bijvoorbeeld voor bedrijfsuitbreidingen. Ze hoefden geen vergunning aan te vragen, een melding van de berekende stikstofuitstoot was voldoende.

In 2019 oordeelde de Raad van State echter dat PAS-melders alsnog een vergunning moesten hebben. Zonder die vergunning zijn ze in overtreding als ze hun plannen uitvoeren, wat veel onzekerheid veroorzaakt voor deze bedrijven.

Meer weten?

Wil je meer weten over de regeling? Of wil je overleggen met een adviseur om te zien of jouw plannen voor de uitkering in aanmerkingen kunnen komen? Neem dan contact op met Annewies de Haan, Stefan ten Pierik of Femke Nieuwhuis. Zij denken graag met je mee.

Scroll naar boven