‘Toen de vergunning werd verleend, konden we de stal vergroten’

Cees de Graaf heeft samen met zijn vrouw Nadine en zoon Hein een vleesveebedrijf in het Groningse Drieborg. Hun wens was om één van de bestaande stallen te vergroten om het dierenwelzijn van het vleesvee te bevorderen. Daarvoor was een nieuwe vergunning nodig. Om ze te ondersteunen met de wirwar aan wet- en regelgeving, schakelden ze in 2018 de hulp in van De Omgevingsadviseurs.

 

 

Meer leefruimte voor het vee

In de stallen van het bedrijf in Drieborg loopt Blonde d’Aquitaine vleesvee. Voor deze dieren wilde het gezin graag meer leefruimte creëren. ‘Samen met mijn broer had ik een vergunning voor melkkoeien en vleesvee’, vertelt Cees. ‘Omdat we het bedrijf gingen splitsen en ik samen met mijn vrouw en zoon overging naar vleesvee, was die vergunning niet passend meer. Bovendien wilden we de stal vergroten. Een nieuwe vergunning was dus noodzakelijk.’

Bij dit vergunningstraject kon het drietal de hulp van een specialist goed gebruiken. ‘Het aanvragen van een vergunning is erg ingewikkeld, omdat je met allerlei wetten en regels te maken hebt. Gelukkig kwamen we in 2018 via Countus in contact met De Omgevingsadviseurs. Een bedrijf met kennis van zaken.’

Voor het vleesveebedrijf moesten er 2 vergunningaanvragen worden gedaan: 1 bij de gemeente voor milieu- en bouwactiviteiten én 1 bij de provincie voor Natura 2000-activiteiten. Cees: ‘Van deze aanvragen hield De Omgevingsadviseurs ons steeds op de hoogte. Ginet zocht alles voor ons uit en wist precies welke wegen ze moest bewandelen.’



AERIUS-berekening

Om aan te tonen dat de bouw van de stal geen negatief stikstofeffect had op omliggende Natura 2000-gebieden, maakte De Omgevingsadviseurs gebruik van het stikstofrekenprogramma AERIUS-calculator. 'Dit nam veel tijd in beslag, omdat de regels rondom stikstof telkens veranderden’, zegt Cees. ‘Volgens deze berekening moesten we een aantal kilogram ammoniak inleveren om te voldoen aan de regels.’

Hij vond een oplossing door minder vleesvee te houden. ‘De dieren blijven voor een bepaalde periode op ons bedrijf. Zijn ze rijp voor de slacht? Dan gaan ze per hok, waarin meestal 5 dieren leven, van het bedrijf af. Vervolgens kopen wij dan weer nieuw vleesvee. Destijds hebben we minder vleesvee aangekocht, waardoor er nu minder dieren in de stal staan.’

Eind 2020 kreeg Cees het verlossende woord: de natuurvergunning was rond. De vergunning bij de gemeente was even daarvoor al afgegeven. ‘Onze nieuwe stal is groter dan de oude’, vertelt hij. ‘Dat betekent dus niet dat we meer dieren houden, maar dat de dieren meer leefruimte hebben gekregen.’

Stal bouwen

Het heeft even geduurd voordat Cees, Nadine en Hein aan de slag konden. Toen de vergunning werd verleend, konden ze eindelijk starten met het aanpassen van de stal. ‘We hebben eerst een deel gesloopt en vervolgens weer bijgebouwd’, zegt Cees. ‘Al met al heeft het traject ongeveer 5 jaar geduurd. Van het aanvragen van de vergunning tot aan de bouw van de stal. We zijn dan ook erg blij dat het nu is afgerond. Zonder De Omgevingsadviseurs was het ons niet gelukt. Je hebt de expertise van zo’n partij echt nodig.’

Meer weten?

Wil jij ook je bedrijf uitbreiden en heb je hulp nodig bij het vergunningstraject? Neem voor informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Ginet Ballast-Schultz.

Scroll naar boven