Aanpak van complex stikstofvraagstuk

Vakantieparken vind je geregeld op de mooiste locaties midden in de natuur. Voor bezoekers één van de redenen om zo’n park te bezoeken. Maar voor ondernemers betekent het vaak dat zij moeten voldoen aan bepaalde regels op het gebied van stikstof. Toen een vakantiepark in Overijssel controle kreeg van de provincie, schakelde het bedrijf De Omgevingsadviseurs in om te helpen bij een complex stikstofvraagstuk.

De vraag van de opdrachtgever

Vakantiepark in Natura 2000-gebied

Het vakantiepark ligt gedeeltelijk in een Natura 2000-gebied. Tijdens de controle constateerde de provincie dat er op het vakantiepark activiteiten werden uitgevoerd die mogelijk voor extra stikstofuitstoot zorgen. En te veel stikstofuitstoot kan schadelijk zijn voor de dier- en plantsoorten die leven in het natuurgebied.

Om aan te tonen dat de activiteiten op het park niet leiden tot een toename van stikstofdepositie, moest de opdrachtgever een stikstofberekening in Aerius maken met een duidelijke onderbouwing. Een ingewikkeld traject waarbij het vakantiepark de hulp van De Omgevingsadviseurs goed kon gebruiken.

Ingezette expertises door de omgevingsadviseurs

In kaart brengen stikstokuitstoot

Via een informatiebijeenkomst van Countus maakte de eigenaar van het vakantiepark kennis met De Omgevingsadviseurs. Hij vroeg ondersteuning aan adviseur Karlijn Waaijman.

Met het rekenprogramma Aerius berekende Karlijn de stikstofneerslag van het vakantiepark op de nabijgelegen natuurgebieden. Daarvoor bracht zij eerst alle activiteiten op het vakantiepark in kaart die voor stikstofuitstoot zorgen. ‘Denk aan de interne en externe vervoersbewegingen van camping- en daggasten bijvoorbeeld, en het aanleveren of afvoeren van goederen.’ Daarnaast moest ze het gasverbruik vanaf 2004 inzichtelijk maken. ‘Dat was een flinke puzzel, want daarvoor had ik gegevens nodig van 20 jaar terug.’

‘Uiteindelijk vonden we een oplossing door te kijken naar oude bestemmingsplannen’
Karlijn Waaijman, Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu


Om tafel met de provincie

Karlijn heeft meerdere berekeningen en onderbouwingen aangeleverd, maar er was telkens weer een aanvulling nodig. Samen met de opdrachtgever ging Karlijn om tafel met de provincie om tot een oplossing te komen. ‘Tijdens het proces vond ik het contact met de provincie erg prettig’, vertelt Karlijn. ‘Er is echt met ons meegedacht waardoor we uiteindelijk een oplossing hebben gevonden.’

Het resultaat

Geen toename stikstofdepositie

Na een intensief traject kwam gelukkig het verlossende woord en hoefde het vakantiepark niks te veranderen aan de huidige situatie. Karlijn: ‘Ik ben in de materie gedoken en heb naar de oude bestemmingsplannen gekeken. Vervolgens heb ik 2 stikstofberekeningen aangeleverd voor verschillende situaties, waarbij de referentiesituatie van het park is ingezet.’

‘Op basis van deze berekeningen besloot de provincie dat het goed was’, zegt ze. ‘Er bleek namelijk geen toename te zijn van stikstofdepositie. Daarmee hebben we voldoende aangetoond dat het vakantiepark geen negatief effect heeft op de omliggende Natura 2000-gebieden. Zo kan het vakantiepark doorgaan met de dagelijkse bedrijfsvoering. Goed nieuws!'

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het maken van stikstofberekeningen? Neem voor informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Karlijn Waaijman. Ze denkt graag met je mee.

Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het maken van stikstofberekeningen? Neem voor informatie of een vrijblijvend kennismakingsgesprek contact op met Karlijn Waaijman. Ze denkt graag met je mee.

Scroll naar boven