Neem contact op met Annewies de Haan
Jurist | Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu
De Rpgb-regeling heeft 2 belangrijke doelen. Het eerste is het structureel verminderen van de stikstofuitstoot van veehouderijen. Het tweede is het creëren van ruimte om de natuur te herstellen en voor maatschappelijke projecten, zoals woningbouw en klimaatoplossingen.
Wil je in aanmerking komen voor de regeling? Dan moet je bedrijf een minimale bijdrage leveren aan het reduceren van stikstofuitstoot. Heb je een melkvee- of rundveebedrijf? Dan staat de drempelwaarde op 250 kg ammoniak (NH₃) per jaar. Heb je een ander type veehouderij? Dan staat de drempelwaarde op 750 kg NH₃ per jaar.
De exacte drempelwaarde wordt berekend op basis van het gemiddeld aantal dieren dat je in de 2 jaar voorafgaand aan je aanvraag hield. Doe je de aanvraag in 2025? Dan wordt er dus gekeken naar de jaren 2023 en 2024.
De stikstofruimte die door deze regeling vrijkomt, wordt als eerste gebruikt om de natuur te herstellen en daarna pas voor andere doelen, denk aan PAS-melders en woningbouwprojecten.
De regeling is gericht op veehouderijen in specifieke gebieden, namelijk in:
Elke provincie kan bovenstaande gebieden zelf verder afbakenen.
De subsidie dekt verschillende kosten die gepaard gaan met het (deels) stoppen van je veehouderij:
De marktwaarde van je productierechten wordt door middel van taxatie bepaald.
Als je wilt stoppen en van deze regeling gebruik wilt maken, moet je een aantal stappen doorlopen:
Voor het vervallen van productierechten gelden minimale percentages: 80% voor varkens en pluimvee, 95% voor melkvee.
Wil je niet volledig stoppen? Dan kun je er ook voor kiezen om je bedrijf te verkleinen. Door minder dieren te houden, kun je in aanmerking komen voor een sloopvergoeding die evenredig is aan de reductie. Als je ervoor kiest om je stalcapaciteit te behouden, ontvang je alleen een vergoeding voor het laten vervallen van je productierechten.
Provincies kunnen tussen 2 december 2024 en 28 februari 2025 subsidie aanvragen. We verwachten dat de regeling voor ondernemers pas halverwege 2025 wordt opengesteld.
Provincies hebben veel vrijheid in het opstellen van eigen regels als het gaat om subsidies. Maar wil een provincie aanspraak maken op de financiële middelen van de Rpgb? Dan moet het provinciale subsidiebeleid wel passen binnen het landelijke kader van de regeling.
Meer weten?
Wil je meer weten over wat deze regeling voor jouw bedrijf kan betekenen? Heb je hulp nodig bij het aanpassen of intrekken van vergunningen? Of wil je sparren over mogelijke andere functies voor je bedrijf binnen de regels van het omgevingsplan? Neem contact op met onze adviseurs. We staan klaar om met je mee te denken en je verder te helpen.
Wil je weten welke financiële en fiscale gevolgen eventuele deelname voor je bedrijf heeft? Neem dan contact op met onze collega’s van Countus.
Jurist | Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu