Omgevingswet: onze ervaringen tot nu toe

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. De komst van de Omgevingswet had wat voeten in de aarde en is meerdere keren uitgesteld. Inmiddels werken we met de nieuwe wet. Hoe gaat het tot nu toe? We zetten de belangrijkste bevindingen voor je op een rij.




BOPA

Nieuw onder de Omgevingswet is de term BOPA, oftwel de buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Met de BOPA kun je een vergunning krijgen voor activiteiten die op dat moment niet zijn toegestaan volgens het omgevingsplan.

De eerste ervaringen met het aanvragen van een BOPA zijn positief. Een voordeel van de BOPA is dat je relatief snel kunt afwijken van het omgevingsplan. Besluit je als agrariër bijvoorbeeld om een functie te wijzigen of om een recreatieve nevenactiviteit uit te voeren? Of wil je je bedrijfswoning aanpassen naar een plattelandswoning? Als deze activiteiten niet zijn toegestaan volgens het omgevingsplan, dan kun je middels de BOPA een functie aanpassen of toevoegen.

Wil je geen functie toevoegen, maar juist weghalen? Dan kan je geen gebruik maken van de BOPA. Het verwijderen van functies kan alleen door middel van een omgevingsplanwijziging. Dat is qua procedure een stuk uitgebreider dan de BOPA.

Milieubelastende activiteiten

Belast je bedrijf het milieu? Dan is de kans groot dat je een milieumelding moet doen of dat je voor de milieubelastende activiteiten een vergunning moet aanvragen.

Of je informatieplichtig, meldingsplichtig of vergunningplichtig bent, is afhankelijk van de mate van de milieubelastende activiteit en bijbehorende regels. Zo is het houden van dieren bijvoorbeeld een milieubelastende activiteit. Hoeveel dieren je houdt, bepaalt of de informatieplicht, meldingsplicht of vergunningplicht geldt. Bij minder dan 50 dieren geldt meestal een meldings- of informatieplicht. Houd je meer dieren? Dan geldt er een meldings- of vergunningplicht.

Heb je een milieuvergunning nodig? Dan moet je er rekening mee houden dat je te maken kunt krijgen met hoge leges. Voorheen was hier geen sprake van, maar nu de Omgevingswet is ingegaan, vragen sommige gemeenten tot een paar duizend euro voor een vergunning. Goed om rekening mee te houden.

Omgevingsvergunning bouw

Heb je een Omgevingsvergunning bouw nodig? Dan is het goed om te weten dat de aanvraag anders verloopt dan de vroegere bouwvergunningaanvraag. De Omgevingsvergunning bouw is opgesplitst in een ruimtelijk en een technisch deel. In het ruimtelijke deel besteed je vooral aandacht aan hoe het bouwwerk eruitziet, welke functies er op de locatie zitten, hoe hoog het gebouw wordt en of het past in het omgevingsplan van de gemeente. Voor het technische deel is de Wet kwaliteitsborging vaak van toepassing en moet je in bepaalde gevallen een kwaliteitsborger inschakelen.

Omdat de aanvraag in tweeën is gesplitst, is deze ingewikkelder geworden dan voorheen.

Opdracht gemeente

Gemeentes hebben tot 2031 de tijd om hun omgevingsplan aan te passen. Het kan dus zijn dat regels zoals die op dit moment in het omgevingsplan staan, volgend jaar anders zijn. Toets jouw plannen daarom altijd aan het geldende plan.

Begin op tijd

Sinds de Omgevingswet is ingegaan, is er een hoop veranderd. Ben je aan het ontwikkelen en heb je bepaalde toestemmingen of vergunningen nodig? Houd er dan rekening mee dat procedures lang kunnen duren.

Ons advies is dus: begin op tijd. Heb je mooie plannen voor jouw locatie en ben je benieuwd welke regels er voor jou gelden? We vertellen je graag over de mogelijkheden en helpen je bij jouw aanvragen.

Scroll naar boven