Uitspraken Raad van State over emissiearme stalsystemen: wat betekenen ze?

Sector: Agrarisch

De Raad van State heeft op 4 september uitspraken gedaan over emissiearme stalsystemen, waaronder de biologisch-gecombineerde luchtwassers voor varkens (OW 2009.12) en de vloeren in rundveestallen (OW-codes HA1.12 Eco-vloer en HA1.27 Meadowfloor). Het gaat hierbij om technieken die de stikstofemissies moeten verminderen. De vraag is alleen of die technieken wel effectief genoeg zijn.

 

 

Emissiereductie en Natura 2000

Om als ondernemer een natuurvergunning te krijgen voor bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe stal, moet hij aantonen dat hij daarmee geen extra stikstof uitstoot op Natura 2000-gebieden. Bedrijven kunnen dit realiseren via intern óf extern salderen. Oftewel: door emissiearme technieken toe te passen of door stikstofruimte aan te kopen.

Het is alleen nog niet helemaal duidelijk of die emissiearme technieken wel echt de beloofde emissiereductie halen. Een onderzoek door Wageningen Universiteit laat zien dat de luchtwasser OW 2009.12 niet altijd de verwachte 85% ammoniakreductie behaalt. Hierdoor kan er dus alsnog meer stikstof neerslaan op natuurgebieden dan is toegestaan.

Passende beoordeling en onderhoud

De provincie Noord-Brabant probeerde dit probleem te ondervangen door onderhoudsvoorschriften in de vergunning op te nemen. Toch oordeelde de Raad van State dat zelfs met het toepassen van deze onderhoudsvoorschriften het niet wetenschappelijk zeker is dat de 85% reductie wordt gehaald. Er is dus meer onderzoek nodig.

Wat betekent dit?

Dit is een tegenslag voor de provincie Noord-Brabant. De provincie wilde met deze methode namelijk weer vergunningen afgeven voor emissiearme technieken, maar nu moet eerst bewezen worden dat de technieken effectief zijn.

Deze uitspraak zal tot gevolg hebben dat ook de aanvragen in andere provincies opnieuw of beter bekeken moeten worden. Ook voor emissiearme vloeren voor melkvee geldt bijvoorbeeld dat er onvoldoende zekerheid is over de emissiereductie. Er wordt zelfs gesteld dat deze systemen geen reductie realiseren ten opzichte van traditionele stallen.

Wat nu?

Deze uitspraken laten maar weer eens zien dat het bij het (door)ontwikkelen van een bedrijf van belang is om op tijd te beginnen. De tijd waarin je een vergunning aanvraagt en binnen een half jaar kunt bouwen, is helaas voorbij. Heb je op de middellange plannen voor je bedrijf en wil je weten wat nu mogelijk is? Stefan ten Pierik van de Omgevingsadviseurs kan helpen.

Scroll naar boven