Stikstofdrempel voorlopig van de baan

Voorlopig komt er geen drempelwaarde voor stikstof. Demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en de provincies zien op korte termijn geen mogelijkheid om deze in te voeren. Er komt wel een onderzoek naar een nieuwe stikstofdrempel.

 

 

Sneller een vergunning

Hoe zat het ook alweer rondom de stikstofdrempel? Voor het kerstreces heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen van Kamerlid Harm Holman (NSC) waarin hij de regering oproept om een juridisch houdbare drempelwaarde van 1 mol per hectare per jaar in te voeren voor stikstofdepositie, waarbij rekening wordt gehouden met een noodzakelijke daling van de stikstofuitstoot.

De invoering van zo’n zogeheten stikstofdrempel zou betekenen dat je makkelijker een vergunning zou kunnen krijgen. Iets wat voor veel ondernemers in het buitengebied een oplossing kan zijn.

Meer onderzoek naar stikstofdrempel

De uitspraak van de minister betekent dat er nieuwe ontwikkelingen zijn binnen het stikstofdossier, alleen is hiermee nog steeds niet duidelijk wat ondernemers op korte termijn precies kunnen verwachten. De stikstofdrempel wordt dus niet snel ingevoerd, maar hij is zeker niet volledig van de baan. De minister geeft aan dat ze de mogelijkheden voor een stikstofdrempel verder wil onderzoeken.

Zo heeft ze het Interprovinciaal Overleg (IPO) gevraagd om de bestuurlijke verkenning naar een rekenkundige ondergrens voor stikstofdepositieberekeningen van individuele projecten versneld op te leveren. Het IPO heeft echter aangegeven dat deze verkenning al is gestart en een versnelling niet gepast is, omdat zo’n onderzoek zorgvuldig moet gebeuren. Oftewel: een zorgvuldig proces kost nou eenmaal tijd. De verwachting is dat we de eerste resultaten van het onderzoek in juni beschikbaar komen.

Het duurt dus nog even voordat er meer duidelijkheid komt over de stikstofdrempel. We houden de berichtgeving nauwlettend in de gaten en informeren je zodra er weer meer bekend is.

Meer weten?

Wil je in de tussentijd meer weten over de stand van zaken rondom het stikstofdossier? Of ben je benieuwd wat je in jouw specifieke geval het beste kunt doen? Neem dan contact op met een adviseur van De Omgevingsadviseurs. We helpen je graag!

Neem contact op met Karlijn Waaijman

Neem contact op met Karlijn Waaijman

Adviseur Ruimtelijke Ordening en Milieu

Scroll naar boven