Brabantse boeren verliezen ongebruikte stikstofruimte

Sector: Agrarisch

Noord-Brabant is de eerste provincie die start met een intrekkingsbeleid voor ongebruikte stikstofruimte. Heb jij binnen jouw natuurtoestemming de mogelijkheid om meer stikstof uit te stoten dan je nu doet? Houd er dan rekening mee dat je die ruimte in de toekomst mogelijk niet meer kunt gebruiken. We vertellen je hoe het zit.

 

Natuurvergunningen intrekken

In de provincie Noord-Brabant liggen veel beschermde, stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Om te voorkomen dat deze gebieden in de toekomst meer lijden onder de stikstofneerslag, moet de stikstofdepositie omlaag. Hiervoor wil de provincie actief natuurvergunningen gaan intrekken. Hiermee voorkomt de provincie dat de ongebruikte ruimte in die vergunningen alsnog zorgt voor meer stikstof in het gebied. Het is dus een preventieve maatregel.

 

Heb je niet-gerealiseerde stallen of een slapende vergunning? Dan heeft de aankondiging voor het intrekkingsbeleid effect op jouw bedrijf.

 

 

Niet-gerealiseerde stallen

Is een deel van jouw stallen nog niet gerealiseerd, maar heb je wel het voornemen om dat te doen? En heb je hier voor 1 juli 2023 een vergunning voor gekregen? Dan moet de nieuwe stal uiterlijk op 1 juli 2026 in gebruik zijn. Dan begint Noord-Brabant namelijk met het intrekken van de ongebruikte stikstofruimte. Je krijgt dus anderhalf jaar de tijd om jouw stallen in orde te maken. Lukt dat niet? Dan raak je die stikstofruimte alsnog kwijt.

Heb je na 1 juli 2023 een vergunning gekregen? Dan moeten je nieuwe stallen er binnen 3 jaar staan nadat de vergunning onherroepelijk is geworden.

Slapende vergunningen

Hetzelfde geldt voor slapende vergunningen. Is jouw bedrijf in zijn geheel al langer dan 3 jaar niet in gebruik? Dan is jouw natuurvergunning slapend geworden. De provincie wil niet dat de stikstofruimte in deze slapende vergunning alsnog gebruikt gaat worden. Daarom trekt de provincie die stikstofruimte vanaf 1 juli 2026 in. Ben je van plan om de stikstofruimte van je leegstaande bedrijf alsnog te benutten of om je bedrijf inclusief stikstofruimte te verkopen? Dan moet je dus snel in actie komen.

De wijziging van de Omgevingsverordening wordt in het eerste kwartaal van 2025 in ontwerp ter inzage gelegd. Dan bestaat er de mogelijkheid zienswijzen in te dienen tegen deze wijziging van de verordening. Pas nadat je vergunning is ingetrokken is het mogelijk om het besluit tot intrekking van de provincie met daarbij de Omgevingsverordening aan te vechten.

Meer weten?

Heb je een veehouderij in Noord-Brabant en heb je latente stikstofruimte? Laat je dan goed adviseren over wat je het beste kan doen met die ruimte. Elke situatie is anders, dus het is belangrijk dat je goed kijkt naar wat er in jouw geval mogelijk is. Wil je hier graag over sparren of kun je hier hulp bij gebruiken? Neem contact op met Kristel. Zij helpt je graag.

Scroll naar boven